Pogledajmo neke pozitivne pomake u vezi sa našom industrijom:

 • U Nemačkoj, kao deo programa podrške kvaliteta svinjskog mesa, Kaufland će podržati ugovorenu proizvodnju sa dobavljačima odgajivačkog nivoa 3 sa dodatnim bonusom od 3 evra po tovljeniku.
 • Zbog ekonomskih posledica ukrajinske krize, u Holandiji je na raspolaganju približno 8 miliona evra iz evropske poljoprivredne krizne rezerve. Pomoć dobijaju proizvodjači sa zemljom i najmanje 50 svinja i uzgajivači živine sa zemljom i najmanje 250 komada živine. Jednokratni iznos podrazumeva fiksni deo od 2.700 evra, plus dodatne premije po preduzeću za redovne premije ozelenjavanja (Ekologije).
 • Holandska pokrajina Severni Brabant obezbeđuje subvenciju od 45 miliona evra za smanjenje emisije amonijaka u štalama. Vlada je prošle nedelje ubrzano stavila novac na raspolaganje.
 • Zbog ruske invazije na Ukrajinu Evropska komisija odobrila je Češkoj program državne pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima u vrednosti od 20,2 miliona evra. Podrška prvenstveno podrazumeva smanjenje iznosa operativnih kredita primarnih poljoprivrednih proizvođača. Visina subvencije iznosi 50 odsto neotplaćenog iznosa kredita, ali ne može biti veća od 10.000 evra.
 • Od 18. oktobra danski uzgajivači mogu da konkurišu za podršku rekonstrukciji štala. Do 2035. godine postojeće tehnologije sa uklještenjima u prasilištu moraju biti zamenjene slobodnim smeštajem krmača ili samo privremenim uklještenjem u prvim danima nakon prasenja. Ukupan budžet programa je 25 miliona DKK (3,36 miliona evra) i svaki aplikant mora dobiti podršku do 40% ukupnih troškova, pod uslovom da ne prelazi 4.000 DKK (537 evra) po kvadratnom metru rekonstruisane površine. Rekonstrukcija štala u ovom programu biće završena do 2024. godine.
 • Suočeni sa opasnim približavanjem afričke svinjske kuge (ASF) svojim granicama, Josep Llinas Serra, predsednik Španskog nacionalnog udruženja trgovaca svinjama (ANCOPORC), pozvao je trgovce koji prodaju žive svinje da „povećaju bezbednost unutar linija kretanja svinja namenjenih Španiji“. Zato što bi „izbijanje AKS-a u Španiji predstavljalo ogroman ekonomski udarac, zatvarajući veći deo sektora zbog nemogućnosti izvoza u određene ključne zemlje“. Kako ističe, „najnovija epidemija u Nemačkoj, koja se nalazi na samo 15 kilometara od holandske granice, primorava nas da preduzmemo ekstremne mere biosigurnosti kako tokom transporta, tako i u trenucima pre utovara, proveravajući da životinje nisu prenosioci bolesti. .. Holandija je naš najveći dobavljač prasadi. Do sada smo ove godine uvezli 859.000 prasadi, što je znatno iznad cifre iz 2021. od 795.000 na isti datum.“
 • Udruženje irskih poljoprivrednika (IFA); Udruženje dobavljača mleka Irske (ICMSA); Macra na Feirme; i Irsko Udruženje poljoprivrednika Natura Hill (INHFA) kaže da bi nova agencija za pravednost i transparentnost lanca snabdevanja poljoprivrednom hranom trebalo da ima ovlašćenja da zabrani prodaju hrane ispod cene.
 • U petak je potpisan zajednički rusko-ukrajinski sporazum, uz posredovanje Turske i UN, kojim bi se deblokirao crnomorski transport žitarica. Čak je i najava pregovora donela pad berzanskih cena žitarica.
 • Pošto smo za prošlogodišnji konkurs za crtanje dobili dosta lepih radova, i ove godine raspisujemo naš likovni konkurs za uzrast do 8 i 8-15 godina.

Za više detalja o konkursu pogledajte materijale postavljene na našoj Fejsbuk stranici.

Podelite ovu objavu sa prijateljima i porodicom kako bi vest stigla do što većeg broja dece i da bismo ponovo imali mnogo sjajnih crteža!

Leto 69.

Odrastao sam u zatvorenoj, diktatorskoj, komunističkoj zemlji (Rumunija). Jedino je bilo moguće slušati vesti drugog mišljenja preko stranih radio i TV kanala. Tako sam upoznao muziku generacije 69. Vudstok i video mjuzikl „Kosa”.

Tek nakon pada režima saznao sam više o Vijetnamskom ratu i tadašnjoj američkoj situaciji.

Pre neki dan sam pročitao jedan od spisa Džordža Fridmana i sličnosti su mi očigledne.

Ponovo je rat, inflacija i politička kriza.

Među pozitivnim vestima su dva holandska programa pomoći. Mislim da ovim koracima pokušavaju da poboljšaju raspoloženje poljoprivrednicima koji već nedeljama protestuju. U isto vreme vladina koalicija sledi sudsku presudu iz 2019. da zemlja mora da smanji emisije azota kako bi omogućila nastavak izgradnje objekata.

Ne postoji drugi način“, kaže Rudi Buis, portparol Ministarstva poljoprivrede.

"Čak i da sutra odustanete od ove politike, problem neće nestati. Ako želite da pravite kuću ili put, advokat će vam reći: prvo moramo da smanjimo azot, a onda ćete dobiti građevinsku dozvolu. Moramo nešto da uradimo. Ovo nije luksuz. "Dakle, farmer mora da nestane da bi investitor u nekretnine mogao da gradi? Da li je on „dobar“ zagađivač?

Uticaj “Zelenih” se nastavlja na drugim mestima; odredba Predstavničkog doma Zakona o budžetu za odbranu SAD iz 2023. mogla bi da zahteva od mornarice da koristi Beiond Burgers ili Gardein (biljni protein) za popunjavanje zaliha u brojnim isturenim bazama.

Amandman budžeta za 2023. na Zakon o odobrenju za nacionalnu odbranu stvorio bi pilot program do marta 2023. koji bi nudio „proteine na bazi biljaka“ u najmanje dve pomorske baze.

Sekretar mornarice bi identifikovao najmanje dve pomorske baze za pilot program i dace se prioritet bazama „gde može biti skupa nabavka ili skladištenje proteina životinjskog porekla (mesa)“, kaže se u amandmanu. Dakle, kupovina i skladištenje veštačkog mesa biljnog porekla je jeftina?!

Zašto vidim sličnosti?

 • • Vijetnamski rat je stvorio takozvani generacijski jaz, koji se manifestovao u kontrakulturi. Kontrakulturu je pokretao rad Herberta Markeza. Markez i drugi su tvrdili da Sjedinjene Države muče lažne svesti, da ljudi u SAD ne razumeju destruktivne efekte Američkih korporacija. Univerziteti su postali centri pokreta za promenu američkih vrednosti i verovanja.
 • • Politički gledano, predsednik je bio prinuđen ode sa funkcije 1970-ih zbog kriminalnih aktivnosti. Slučaj Donalda Trampa je naravno drugačiji, ali je rezultujuća podela slična. Veliki deo Amerike je verovao da su Niksona upropastili liberalni mediji.
 • • Američku scenu 1970-ih potresla su tri velika događaja: Dve naftne krize (1973, 1979) i nuklearna nesreća u fabrici Three Mile Island blizu Harisburga, glavnog grada Pensilvanije. 1982. Godine , inženjer Dženeral elektrika Bertram Volfe je u njegovom članku objavljenom u Biltenu Međunarodne agencije za atomsku energiju analizirao sadržaj energetskih činilaca nakon tri pomenuta događaja – posebno mogućnosti u vezi sa korišćenjem nuklearne energije, fosilnih goriva i solarne energije – napravio je veoma zanimljivo zapažanje : Energetske debate skrivaju osnovne filozofske motive, dok su nam argumenti glavni činioci.

A sada, samo posle 18 godina od uvođenja evro valute, dolar je jači od evra.

Godine 1971, kao odgovor na rastuću inflaciju, Ričard Nikson je odlučio da zamrzne plate i cene, poveća uvozne takse i jednostrano okonča direktnu međunarodnu konvertibilnost američkog dolara u zlato.

Hoće li se Evropa suočiti sa letom 69.

https://www.youtube.com/watch?v=eFjjO_lhf9c

Tabela 2022 29

Poštovani čitaoci,

Evo nekih pozitivnih pomaka u našoj grani:

 • Prema kineskom Ministarstvu poljoprivrede i ruralnih pitanja, od 27. Juna do 3. Jula 2022. prosečna otkupna cena živih svinja u određenim klanicama u Kini bila je 19,62 juana (2,88 evra)/kg, što je za 11,1% više u odnosu na prethodni mesec i povećana je za 15,4% u odnosu na prethodnu godinu.
 • U Rumuniji je CFR Infrastructura uspela da popravi prugu širokog koloseka u luci Galati koja je bila napuštena poslednjih 30 godina. Ukrajinska roba će se iz luke Dunav prevoziti rečnim i pomorskim brodovima. Vozovi koji dovoze robu iz Ukrajine krenuli su u petak prugom širokog koloseka koja povezuje carinarnicu Đurđulešti sa lukom Galaši.
 • Pošto su ukrajinske luke i dalje zatvorene, transport žitarica železnicom do grčkih luka Solun i Aleksandropolis danas izgleda kao strateško rešenje. Stručnjaci već rade na logističkim opcijama. U 2021. godini najmanje 400.000 tona žitarica iz oblasti Evrosa, Bugarske i Rumunije prevezeno je u Italiju i Tursku preko luke Aleksandropolis. Tačnije, luka Solun može da pretovari 20.000 tona žita dnevno preko trenutno raspoloživog silosa, sa tri skladišta od po 7.000 kvadratnih metara.
 • Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, organizacija je spremna da obezbedi brod za rinfuzni teret za transport žitarica.
 • Turska je takođe spremna da reeksportuje crnomorsko žito, prema rečima turskog predsednika Tajipa Erdogana, 20 turskih brodova spremno je da učestvuje u deblokadi ukrajinskog žita.
 • Počeo je program međunarodne saradnje BIG (Biosigurnost u proizvodnji svinjskog mesa / Biosigurnost u industriji svinjskog mesa) koju vodi Francuska u ASEAN-u (Kambodža, Laos, Filipini, Vijetnam). Cilj programa koji će biti uveden između 2022. i 2025. godine je suzbijanje afričke svinjske kuge (ASF).
 • Francuska će od oktobra zabraniti upotrebu naziva "šnicla" i "kobasica" za proteinsku hranu biljnog porekla kako bi se izbegla zabuna oko modernih alternativa za meso. Francuska je prva zemlja u Evropskoj uniji koja je uvela takvo ograničenje. Zakonodavci EU su 2020. odbacili sličan predlog koji su podržali poljoprivrednici. „Neće biti moguće koristiti terminologiju specifičnu za sektore koja se tradicionalno povezuje sa mesom i ribom za označavanje proizvoda koji ne pripadaju životinjskom carstvu i koji u suštini nisu uporedivi“, navodi se u zvaničnoj uredbi. Uredba se odnosi samo na proizvode proizvedene u Francuskoj, a najveći farmski lobi u zemlji, FNSEA, rekao je da nije otišlo dovoljno daleko, jer su ostavljena otvorena vrata za uvoz. Francusko udruženje mesnih industrija Interbev pozdravilo je primenu navedenog zakona usvojenog 2020. godine, koji je donet nakon zatvaranja zbog epidemije. „Ova uredba je naš prvi korak na francuskoj teritoriji, pionirska u zaštiti proizvoda životinjskog porekla koja se mora proširiti na evropski nivo“, navodi se u saopštenju.
 • Bodmin Swine Genetics Inc. (Iona Station, Ontario) i Topigs Norsvin Canada Inc. postigli su sporazum o strateškom partnerstvu nakon nekoliko meseci pregovora. Ovaj sporazum omogućuje kompaniji Bodmin Swine Genetics da učestvuje u genetičkom programu Topigs Norsvina svetske klase. Topigs Norsvin će takođe dovesti svoje stručnjake u bazu kompanije Bodmin Swine Genetics.
 • Pošto smo za prošlogodišnji konkurs za crtanje dobili dosta lepih radova I ove godine raspisujemo naš likovni konkurs za uzrast do 8 I od 8-15 godina.

Za više detalja o konkursu pogledajte materijale postavljene na našoj Fejsbuk stranici.

Podelite ovu objavu sa prijateljima i porodicom kako bi vest stigla do što većeg broja dece kako bismo ponovo imali mnogo sjajnih crteža!

Opasno

Nesumnjivo nam je zadovoljstvo što vidimo povećanje tržišnih cena svinja.

Cena u Srbiji je rekordno visoka, mada treba imati u vidu da Srbija nije članica EU i da na njenoj teritoriji važe drugačija pravila igre.

Istovremeno, u nekim od zemalja sa valutom van evra svinje su poskupele u domaćoj valuti, ali kurs pokazuje suprotno.

Novi podaci pokazuju pad proizvodnje u industriji svinja u EU. Proizvodnja svinjskog mesa u martu je dostigla 2 miliona tona, što predstavlja pad od 7% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Time je proizvodnja u prvom kvartalu ove godine 5,85 miliona tona, što predstavlja pad od 5% u odnosu na isti period prethodne godine. Podaci po zemljama u prvom kvartalu u odnosu na pre godinu dana:

 • Belgija: -26.000 tona, (-9%).
 • Danska: -20.000 tona, (-4%).
 • Nemačka: -155.000 tona, (-12%).
 • Italija: -27.000 tona, (-8%).
 • Poljska: -63.000 tona, (-12%).
 • Španija: + 52.000 tona, (+ 4%)

Poštovani čitaoci,

naš sektor se uvek suočavao sa izazovima. Periodi bez problema su uvek bili kratki.

Tržište energetike i žitarica sada može biti novi bitkoin, a mi smo premali i raštrkani za ovu igru.

Već smo videli ogromna kolebanja cena prasadi i svinja, ali sada efekat oblikovanja cena tržišta nestaje i tržišni lanci sve manje vraćaju potrošačke cene.

Tradicionalne političke stranke su u opadanju. Gotovo ni u jednoj zemlji ne mogu da ostvare većinu dovoljnu da vladaju i primorani su da uđu u koaliciju. Pošto savez sa ekstremnim (bilo levim ili desnim) partijama nije u modi, „zelene“ stranke su dugo bile rešenje. Danas je sve više znakova da i ova politička struja postaje ekstremna.

Uvek smo se trudili da obavestimo o akcijama udruženja proizvođača u Francuskoj i Španiji.

Poslednjih nedelja, holandski farmeri su počeli da demonstriraju protiv vladinog programa koji bi drastično smanjio broj stočara. Premijer Rute je imenovao bivšeg ministra Remkesa za posrednika, popravnog moderatora, znajući da je Remkes tvorac azotnog plana... Posledica: Demonstracije su nastavljene, a policija je pucala na demonstrante!

Do sada je biti farmer bilo samo finansijski rizično, a sada je i opasno.

https://www.youtube.com/watch?v=VFNRh26TPmM

Tabela 2022 27 page 0001opasno!

Poštovani čitaoci,

kao i uvek, počinjemo nedelju sa dobrim vestima:

Prema zapažanju kineskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnih pitanja, od 30. juna do 6. jula poskupeli su svinjski proizvodi.

Prosečna nacionalna cena prasadi bila je 42,28 juana (6,20 evra)/kg. Prosečna cena prasadi u severoistočnoj Kini bila je 48,23 juana (7,08 evra)/kg, dok je u jugozapadnoj Kini bila niža cena, 30,16 Juana (4,42 evra)/kg. Prosečna cena živih svinja iznosila je 22,02 juana (2,94 evra)/kg. U istočnoj Kini je prosečna cena svinja je bila 23,67 juana (3,47 evra)/kg, u jugozapadnoj Kini je bila niža, 19,31 juana (2,83 evra)/kg.

 • • Cena barela sirove nafte tipa Brent za isporuku u septembru u Severnom moru smanjena je za 3,67% na 95,93 dolara. Istovremeno, cena barela američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) za isporuku u avgustu pala je za 4,40% na 92,04 dolara.
 • Nemačka vlada pruža finansijsku podršku poljoprivrednicima koji su teško pogođeni posledicama ruske invazije na Ukrajinu. Farme svinja mogu da očekuju i do 15.000 evra po farmi. Ovu finansijsku podršku dobijaju samo poljoprivrednici koji su dobili premiju EU za ozelenjavanje. Na raspolaganju je ukupno 180 miliona evra. Podrška dolazi iz kriznih rezervi EU Zajedničke poljoprivredne politike (KAP): 60 miliona iz budžeta EU i 120 miliona iz nemačke vlade. Odgajivaci svinja dobijaju u proseku 125 evra na 100 držanih tovljenika. Farme koje se bave uzgojem prasadi dobijaju u proseku 31 evro na 100 čuvanih prasadi, a uzgajivači krmača u proseku 97 evra po čuvanoj krmači.
 • USDA je najavila više od 14 miliona dolara dodatnih investicija za podršku obuci radne snage u industriji prerade mesa i živine.
 • Ove godine dva miliona tona žitarica može da prođe Dunavom iz Ukrajine i luke Konstanca, saopštila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom u petak u Bukureštu.
 • Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Ukrajini poslalo dozvolu da plovi kanalima Čilija i Bastro sa brodovima natovarenim žitaricama koji rade pod trećom zastavom.

Prvih osam stranih brodova će ući u luke Ukrajine za izvoz poljoprivrednih proizvoda, dok će ukrajinska mornarica učestvovati u obezbeđivanju bezbednog transporta. Korišćenje kanala omogućeno je oslobađanjem Zmijskog ostrva od ruskih osvajača, što „omogućava ukrajinskim snagama da kontrolišu površinsku i delimično vazdušnu situaciju u južnoj Ukrajini“ Još 16 brodova čeka da utovare ukrajinsko žito kako bi stiglo na inostrano tržište, a još 90 za prelazak preko Sulinskog kanala. Prema rečima zamenika ukrajinskog ministra Jurija Vaskova, samo četiri broda mogu da prođu kroz kanal Sulina dnevno, iako bi dnevno trebalo da prolazi osam brodova, a u toku su pregovori sa Rumunijom i Evropskom komisijom o povećanju broja takvih prelaza.

 • Meso ostaje daleko najvažniji izvor proteina u Belgiji, navodi se u saopštenju za štampu Flamanskog odbora za poljoprivredni marketing (VLAM). Apsolutna većina Belgijanaca (96%) jede meso. Veoma mala grupa (4%) živi čisto vegetarijanskim načinom života.

Glavni razlog za odabir mesa je njegov ukus. Osim ukusa, važna motivacija je i ishrana. Prema studiji, Belgijanci vide meso kao suštinski izvor ishrane. Istraživanje je takođe otkrilo da Belgijanci nemaju negativan stav o mesu. U stvari, 9 od 10 Belgijanaca (90%) navodi da nemaju negativan stav prema proizvodu. Glavni pokretač promena u navikama u ishrani je kršenje uobičajene rutine. Na primer, samo 9% veruje da se meso ne uklapa u zdravu ishranu

 • Prema najnovijim podacima kompanije za istraživanje tržišta Minitel, manje od dva odsto odraslih Britanaca sledi vegansku ishranu
 • Prema izveštaju OECD/FAO, svetska potrošnja svinjskog mesa će se povećati na 129 miliona tona u narednih 10 godina, a svinjsko meso će zadržati poziciju proteina koji se najviše konzumira u Evropskoj uniji. Većina latinoameričkih cena svinjskog mesa ukazuje na to da će rastuća potražnja za svinjetinom i živinom među srednjom klasom pomoći da ovi proteini ostanu favoriti u tim oblastima, navodi se u izveštaju. Prema izveštaju, potrošnja svinjskog mesa po glavi stanovnika će se povećati u nekoliko azijskih zemalja u narednih 10 godina.
 • Moj prijatelj i kolega Atila Kun pokrenuo je seriju „Krmača meseca“, koja će preikazivati odlične rezultate partnera u našem regionu. U junu, krmača TN70, broj 9650 proizvedena na farmi svinja NAGISZ grupe u Molnartagu postigla je najbolji rezultat. Krmača je do sada završila 6 ciklusa, a nakon odbijanja počela je i 7. ciklus. Dosadašnji životni učinak krmače:
 • Odbijena prasad/krmača godišnje: 39,6 kom
 • Odbijena prasad/leglo: 15,8 kom
 • Prosečan broj dana dojenja: 26 dana
 • Težina odbića: 8,0 kg, što odgovara 126,4 kg po leglu.

Pošto smo za prošlogodišnji konkurs za crtanje dobili dosta lepih radova, ove godine raspisujemo i naš likovni konkurs za decu do 8 i od 8-15 godina.

Za više detalja o konkursu pogledajte materijale postavljene na našoj Facebook stranici.

Podelite ovu objavu sa prijateljima i porodicom kako bi vest stigla do što većeg broja dece i da bismo ponovo imali mnogo sjajnih crteža!

Okrutno leto.

Pad cene sirove nafte na berzi neće odmah i direktno dovesti do pada cena goriva.

Tržište žitarica je takođe područje sukoba interesa, proizvođači žitarica i trgovci žele da održe visoke cene, a na štetu stočara.

Zvanična nemačka cena je nepromenjena, ali su industrije mesa Tenis i Vion smanjili osnovnu cenu ka dobavljačima za 10 centi.

Barem u oblasti raznih veštačkih mesa, ravnoteža je opet u našem pravcu, iako bi reklame i medijski materijali sugerisali suprotno.

Burger King je nedavno završio probni rad veganskog restorana u Londonu i ne planira da ga ponovi. Američki lanac veganske brze hrane nedavno je zatvorio četiri prodajna mesta u Velikoj Britaniji, a Honest Burgers je napustio svoju jedinu bezmesnu prodavnicu nakon što su kupci nastavili da traže govedinu ili piletinu. Beiond Meat, kompanija koja stoji iza mnogih biljnih proizvoda, prošle godine je "sagorela" 580 miliona dolara kapitala i zabeležila gubitak od 182 miliona dolara.

Ne sumnjam u uravnoteženu ishranu u kojoj povrće igra značajnu ulogu, ali ne zabranom ili onemogućavanjem mesne industrije i stočarstva!

Nije iznenađenje da u zemljama sa jakom poljoprivredom i prehrambenom industrijom glas farmera postaje sve jači i naredni politički izbori mogu dovesti do opadanja zelenih partija, pokazuje holandsko istraživanje. Posle holandskih i poljskih farmera, iz nekoliko zemalja već stižu vesti o pobuni protiv zelenih.

Šta mislim o budućnosti?

 • neki od nemačkih, holandskih, danskih i belgijskih uzgajivača svinja prestaju sa radom
 • drugi deo njih će se preseliti u region Centralne i Istočne Evrope, ka boljim prinosima žitarica, manjem „zelenom” pritisku i nešto više raspoložive radne snage
 • nastavlja se koncentracija I centralizacija industrije mesa
 • pojavljivaće se sve više integrisanih kompanija kako bi se obezbedilo snabdevanje i bolji novčani tok

Biće to surovo leto!

https://bit.ly/Karate_Kid_part_II_Cruel_Summer

Tabela 2022 28 page 0001

Poštovani čitaoci,

Osvrnimo se prvo na dobre vesti:

 • Prema Informacionoj mreži kineske industrije mesa, 29. juna 2022. prosečna tržišna cena živih tovljenika u Kini je 19,87 Juana (2,84 evra)/kg, a u nekim oblastima je blizu 21 juan (2,86 evra) /kg.
 • U Poljskoj, kampanja za pomoć uzgajivačima prasadi počinje 2. jula i odnosiće se na prasad oprašenu između 1. aprila i 30. Juna, koja su obeležena i prijavljenih ARMA-i do 15. jula. Ovog puta iznos podrške je 80 PLN (17 evra) po prasetu, ali ne više od 160.000 PLN (34.000 evra) po farmi.
 • Kako se sezona žetve bliži, Japan podržava Ukrajinu u proširenju kapaciteta za skladištenje žitarica. Prema pretpostavkama, privremena skladišta biće postavljena u blizini zapadnih granica zemlje u susednim zemljama.

Podsećanja radi, kako smo pisali pre nekoliko nedelja, SAD su ranije najavile izgradnju skladišta žitarica u Poljskoj, u blizini ukrajinske granice.

 • Španski VII forum svinjarstva je organizovan od strane Profesionalnog udruženja za bele svinje (INTERPORC) pod nazivom „Zaljubljivanje potrošača“. Pork Forum je takođe imao zanimljiv okrugli sto, gde su 4 stručnjaka razotkrila glavne lažne vesti i podvale koje kruže u sektoru svinjskog mesa i njegovom mesu, odgovarajući na njih naučnim realnostima:

                Antonio Eskribano, profesor sportske ishrane, specijalista za endokrinologiju i ishranu, čvrsto je istakao da „grana svinjarstva nam daje ono što nam je potrebno za život. Ako ostavimo životinjske proteine, to utiče i na naše zdravlje. Ukus se može imitirati, ali vitamin B12 ne može. Ima proizvoda koji liče na meso, ali to nisu, a meso nam je potrebno da bismo kvalitetno I zdravo jeli”.

                Profesor biotehnologije na Politehničkom univerzitetu u Valensiji, Hose Migel Mulet, izjavio je da je „jedna od glavnih briga sektora svinjarstva da postoji negativna priča o industriji u društvu, a mi imamo vremena da to sprečimo”. Ovo zahteva saopštavanje realnosti sektora: „on dobro funkcioniše, promoviše dobrobit životinja i uzima u obzir sve što bi trebalo smatrati održivim sektorom i cirkularnom ekonomijom“.

                Jose Ignacio Falces je izjavio da je „najvažnije naučiti šta radi sektor svinjarstva, jer postoji problem u komunikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj industriji i stoga je relativno lako lažnim vestima da se ušunjaju u medije“

                Prema rečima Elise Plumed, predsednice španskog udruženja novinara o agro-prehrambenoj industriji, „jedini način za borbu protiv lažnih vesti je da se pravilno komunicira i informiše. Najbolja stvar je biti transparentan i pokazati realnost“.

 • Vrhovni sud Ajove poništio je dugogodišnji presedan koji je dozvoljavao vlasnicima zemljišta da tuže za odštetu ako susedna farma svinja izazove zagađenje vode ili probleme sa mirisom koji utiču na kvalitet života. Sudija Tomas Voterman je u odluci napisao da je „zaštita i unapređenje stočarstva legitimni državni interes, a davanje delimičnog imuniteta od smetnji tužbi je odgovarajuće sredstvo u tom cilju“.

Julsko jutro.

Oni koji me poznaju/čitaju neko vreme znaju koliko mi nedostaju štandovi poput španskih.

Svinjetina ima uticaj na životnu sredinu, ali i sve ostalo!

„Grinvashing“ se nastavlja i stočarstvo je glavni neprijatelj kojeg se po svaku cenu mora osloboditi!

Ako ne po svaku cenu, ali za 3,6 milijardi evra, na primer. Ovo je budžet akcionog okvira flamanske vlade za dobrovoljni prestanak određenih poljoprivrednih aktivnosti sa velikim uticajem na životnu sredinu.

Ukoliko se sprovedu, mere će obezbediti da farmeri dobijaju 154 evra po tovljeniku i 850 evra po krmači, uz nadoknadu za prostor u štali od 40 evra/m².

Sve veći jaz između cena proizvođača i potrošača je takođe element koji se ponavlja u mojim spisima. Dok se od potrošača traži sve više novca pod izgovorom da pomaže proizvođaču zbog povećanih troškova, novac je otišao negde drugde.

U Nemačkoj je ovog maja razlika između proizvođačke i potrošačke cene svinjskog mesa porasla na novi rekord od 6,27 evra po kilogramu. To pokazuju nove ocene Agrarmarkt Informationsgesellschaft, prema kojima su nemački potrošači u maju morali da plaćaju u proseku 8,15 evra po kilogramu za konvencionalno proizvedeno svinjsko meso u prodavnicama, dok je uporedivi prihod farmera u to vreme iznosio samo 1,88 evra po kilograma. Podsećanja radi, u maju 2020. godine raspon cena je bio znatno niži, 5,48 evra.

Jedna od posledica visokih cena i velike inflacije je upravo to.

Policija na Grand Ajlendu, Nebraska, SAD, istražuje pljačke tri prikolice napunjene mesom koja se dogodila za vikend.

Državna patrola Nebraske pronašla je dva traktora i prikolice, ali je još uvek nedostaje treća prikolica koja je navodno sadržala govedinu od 232.666 dolara od JBS Swifta.

Slične krađe su se nedavno dogodile i drugde, uključujući Omahu, a vlasti kažu da su možda povezane sa nacionalnim obrascem krađe mesa u rinfuzi.

„Ako sada pogledate cenu govedine, vrednost bi mogla da bude od 200.000 do milion dolara, u zavisnosti od toga koji su komadi mesa bili na brodu u to vreme“, rekao je za lokalne medije kapetan policije Velikog ostrva Džim Dok.

Opadanje broja nemačke populacije svinja i bespomoćnost vlasti pred epidemijom AKS takođe su teme koje se ponavljaju.

Prema preliminarnim rezultatima, 3. maja 2022. u Nemačkoj je držano 22,3 miliona svinja. U poređenju sa istraživanjem od 3. novembra 2021. godine, broj svinja je smanjen za 6,2%, odnosno tj. Za 1,48 milion grla. Ovo je treći značajan pad zaredom. U odnosu na broj prethodne godine, 3. maja 2021. broj je manji za 9,8 odsto ili 2,42 miliona. Značajno je smanjen i broj mladih svinja ispod 50 kg žive mase, za 10,1% (423.000 grla) na 3,8 miliona. Broj priplodnih krmača smanjen je za 6,2%, za 98.700 u odnosu na novembar 2021. godine, na 1,5 miliona.

AKS je prvi put otkrivena kod domaćih svinja na farmi svinja u okrugu Ukermark u Brandenburgu, gde je držano oko 1.300 tovljenika.

AKS je takođe otkrivena na farmi sa 280 krmača i oko 1.500 prasadi u Donjoj Saksoniji, u južnom delu okruga Emsland, oko 20 km od holandske granice u zoni nadzora i zaštite uspostavljene zbog izbijanja afričke svinjske kuge da bi zaštitila holandske teritorije.

Politika „Zelenih“ i AKS se međusobno takmiče u smanjenju evropske populacije svinja.

Kad se nadmetanje završi, odakle ćemo uvoziti svinjsko meso u EU?!

Ovo pitanje me brine ovog julskog jutra...

https://www.youtube.com/watch?v=grSWdLdp7poTabela 2022 26 page 0001

Strana 1 od 2